Tiiveysmittaus

– Löydä rakennuksen vuotokohdat

Tiiveysmittauksessa paikannetaan rakennuksen vuotokohdat, joiden pohjalta rakennuksen lämmönpitävyyttä voidaan parantaa. Näin rakennuksen ilmanvaihdosta saadaan mahdollisimman hallittua: lämpö ei vuoda rakennuksesta eikä kylmä viima pääse puhaltamaan sisään. Kun vuotokohdat on paikannettu ja tukittu, tulee rakennuksesta energiatehokkaampi, mikä johtaa lämmityskustannusten pienentymiseen.

Teemme tiiveysmittauksia Etelä-Suomen alueella.

Milloin tiiveysmittaus on ajankohtainen?

Tiiveysmittaus on syytä tehdä aina uudisrakennuksille. Mittaus kannattaa tehdä rakennustyön siinä vaiheessa, kun sisäpintoja ei ole vielä pinnoitettu, mutta kaikki läpivientien, aukkojen ym. tiivistykset on suoritettu. Tässä vaiheessa mahdollisten korjaustoimenpiteiden tekeminen käy vielä vaivattomasti.

Vanhan talon tiiveysmittaus kannattaa tehdä esimerkiksi silloin, kun talon lämmityslasku on koholla, kun havaitset rakennuksessa vetokohtia tai kun jostakin muusta syystä epäilet, että lämpö karkaa rakennuksesta. Vanhojen, remontoimattomien talojen tiiviys ei yleensä yllä lähellekään nykypäivän standardeja, joten asian selvittäminen mittauksella on suositeltavaa.

Tiiveysmittaus on järkevää suorittaa myös silloin, kun rakennukseen suunnitellaan laajempaa remonttia. Remontin yhteydessä mahdolliset vuotokohdat voidaan tukkia, ja siksi asian selvittäminen remontin kartoituksen yhteydessä kannattaa.

 

Tiiveysmittauksessa selvitetään ilmanvuotoluku q50

Tiiveysmittauksessa selvitetään rakennuksen ilmanvuotoluku q50. Mitä pienempi q50-luku, sitä tiiviimpi rakennus on. Käytännössä q50-luku kertoo, montako kuutiota ilmaa vuotaa ulkovaipan neliön suuruisen alueen läpi tunnin aikana silloin, kun sisä- ja ulkotilan paine-ero on 50 pascalia. Luonnollisissa olosuhteissa vuotomäärä on q50-lukua pienempi, sillä normaali paine-ero on selvästi pienempi (vain noin 0-10 pascalia).

Ilmanvuotoluku on tärkeä tieto talon energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen selvityksen suhteen. Kun ilmanvuotoluku on selvitetty tiiveysmittauksella, se kirjataan rakennuksen energiatodistukseen. Alhainen ilmanvuotoluku energiatodistuksessa vaikuttaa aina positiivisesti kiinteistön jälleenmyyntiarvoon.

Kun rakennuksen vaippa on tiivistetty huolellisesti ja asianmukaisesti, on ilmanvuotoluku pieni. Alhainen ilmanvuotoluku kertoo siis rakentamisen hyvästä laadusta.

Tiiveysmittauksen vaiheet

Tiiveysmittaus suoritetaan seuraavasti:

  1. Ilmastointikanavat, ovet ja ikkunat suljetaan.
  2. Taloon luodaan ali- ja ylipaine puhaltimen avulla.
  3. Rakennuksesta etsitään vuotokohdat lämpökameran avulla.
  4. Ulos vuotava ilmamäärä mitataan.

Mittaus suoritetaan aina 2-vaiheisena, yleensä välillä 10-60 Pa ali- ja ylipaineessa standardin SFS-EN-13829 mukaisesti.

Tiiveysmittauksen kesto vaihtelee rakennuksen koon sekä tulisijojen, ilmaventtiilien ym. määrän mukaan. Esimerkiksi noin 200 m² kaksikerroksisen omakotitalon mittaus valmisteluineen ja purkuineen kestää yleensä 4–6 tuntia tai pidempäänkin, mikäli suljettavia venttiileitä on runsaasti. 

 

Tiiveysmittaukset Etelä-Suomen alueella

Meiltä saatte tiiveysmittaukset hyvin erilaisiin rakennuksiin, kuten omakotitaloihin ja kerrostaloihin, liiketiloihin ja julkisiin rakennuksiin. Palvelemme sekä kuluttajia, julkisia toimijoita että yrityksiä. Teemme mittauksia Etelä-Suomen alueella, ja toimipisteemme sijaitsee Kouvolassa.

Tiesithän, että voit saada työstämme verotuksessa kotitalousvähennystä!

tiiveysmittaus

Kysy lisää tai pyydä tarjous tiiveysmittauksesta!

Ota yhteyttä