Kuntotutkimus

– Tarkkaa tietoa rakennuksen kunnosta

Kuntotutkimus antaa tietoa rakennuksen tietystä osa-alueesta

Kuntotutkimus on ajankohtainen silloin, kun tarvitaan mahdollisimman tarkkaa ja luotettavaa tietoa rakennuksen tietyn osa-alueen kunnosta. Teemme kuntotutkimuksia kaikkialla Etelä-Suomen alueella.

Kuntotutkimus voidaan suorittaa esimerkiksi seuraaville rakennuksen osa-alueille:

 • Sisäilma
 • Viemärit
 • Vesijärjestelmä
 • Ilmanvaihto
 • Sähköjärjestelmä

Kuntotutkimus tarkoittaa, että rakennuksen jokin rajattu osa-alue, rakennusosa tai laitteisto tutkitaan asiantuntijan toimesta sellaisilla menetelmillä ja siinä laajuudessa että saadaan riittävällä tarkkuudella selville kyseisen osa-alueen kunto, vauriomekanismit, soveltuvat korjausmenetelmät ja korjausten suositeltava ajankohta.

Tutkimuksen täsmälliset yksityiskohdat ja menetelmät määritetään sen mukaan, mitä rakennuksen osa-aluetta ollaan tutkimassa.

 

kuntotutkimus

Milloin kuntotutkimus on ajankohtainen?

Myyntitilanteissa rakennukselle ei ole välttämätöntä tehdä kuntotutkimuksia. Sen sijaan suppeampi kuntotarkastus on usein riittävä toimenpide. Kuntotutkimus kannattaa tehdä silloin, kun kuntotarkastuksessa on havaittu tarkempaa tutkimusta vaativia seikkoja. Tällöin kuntotutkimus on sekä asunnon ostajan että myyjän etu: Asunnon ostaja ei ole vastuussa sellaisista virheistä, joista ostaja on kuntotutkimuksen myötä tullut tietoiseksi. Ostaja puolestaan saattaa kuntotutkimuksen ansiosta välttyä ikäviltä ja yllättäviltä korjaustarpeilta.

Tyypillinen tilanne, jossa yksityishenkilöt kääntyvät kuntotutkijan puoleen, on se, kun asunnossa on ilmennyt kaupanteon jälkeen merkkejä homevauriosta tai muusta merkittävästä virheestä. Hyvin usein nämä virheet ovat luonteeltaan sellaisia, että ne olisi löydetty ennen kaupantekoa, mikäli kuntotutkimus olisi teetetty ajoissa. Tällöin sekä ostajan että myyjä olisivat säästyneet monelta harmilta. Kuntotutkimuksessa ei siis kannata asuntokaupan yhteydessä säästellä! 

Kuntotutkimuksen toimenpiteet

Kuntotutkimuksessa voidaan tehdä esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä:

 • Rakenteiden silmämääräinen arviointi
 • Rakenteiden avaaminen
 • Näytteiden ottaminen avatuista tai avaamattomista rakenteista
 • Näytteiden tutkiminen ja pitoisuuksien mittaaminen (esim. mikrobit, asbesti)
 • Ilmanvaihdon tutkiminen, ilmamäärien mittaus ja ilmavuotojen etsiminen
 • Rappauksen ja maalipinnan kunnon tutkiminen ja arviointi
 • Haitallisten aineiden etsiminen (esim. asbesti, lyijy)

Kuntotutkimuksen päätteeksi laadimme kirjallisen raportin tutkimuksessa esille tulleista seikoista. Raportissa käydään läpi muun muassa tutkimuksessa havaitut rakennuksen ongelmat ja korjaustarpeet sekä se, kuinka kiireellisistä korjaustarpeista on kyse.

Teemme kuntotutkimuksia Etelä-Suomen alueella. Toimipisteemme sijaitsee Kouvolassa.

Mitkä ovat kuntotutkimuksen kustannukset, ja kuka ne maksaa? Lue aiheesta lisää Kuntotutkimuksen hinta -sivulta!

Tiesitkö? Kuluttaja-asiakkaana voit hakea työstämme kotitalousvähennystä.

Kysy lisää tai pyydä tarjous kuntotutkimuksesta!

Ota yhteyttä